Elvetia

Paradis al bancherilor si al ceasurilor de lux, Elvetia este in acelasi timp una dintre cele mai ravnite tari de resedinta. Desi impozitele sunt destul de mari, nivelul de trai se situeaza mult peste media europeana.
Pentru romanul care paseste pe teritoriul elevetian asemanarea, dar numai in ceea ce priveste peisajul alpin, cu tara noastra starneste mirare, dar si mandrie. Aceleasi varfuri semete inzapezite, pajisti verzi pline de flori, poienite scaldate in lumina soarelui, vai domoale si panorame idilice care iti incanta privirea. Din pacate insa, asemanarile se cam opresc aici. Produsul pe cap de locuitor din "Tara cantoanelor" depaseste 26.000 de dolari (de peste 6,5 ori mai mare decat la noi).

Elvetia traieste in mare parte din turism, stiind sa profite din plin de darurile cu care a inzestrat-o natura, dar si gratie infrastructurii care asigura conditii deosebite de cazare, masa, transport. Anual ii trec granitele in jur de 11 milioane de turisti din toata lumea.

Desi capitala este la Berna, Zurich-ul ramane emblema Elvetiei, considerat capitala culturala a tarii. Orasul este plin de galerii de arta si nu este de mirare ca tocmai aici milioane de dolari se investesc in arta la sedintele celebrei case de licitatii Sotheby's.

In Orasul vechi vei intalni atmosfera burgurilor medievale, cu stradute serpuite, case din secolele XVI-XVII si peste 1.000 de fantani, unde iti poti pune tot atatea dorinte. Daca plimbarile te-au obosit prea tare, iti poti lua o zi de pauza pentru un picnic pe malul Lacului Zurich, continuandu-ti apoi incursiunile culturale.

In turnul Bisericii Sf.Petru, din secolul al XIII-lea, se gaseste cel mai mare cadran de ceas din Europa. Pentru ca aminteam de arta, la Biserica Fraumunster, poti admira vitraliile viu colorate, creatie a renumitului pictor Marc Chagall. Muzeul de Arta te intampina cu tablourile lui Manet si Monet, dar si cu opere de arta religioasa din secolul al XV-lea. Iar daca vrei sa stii mai multe despre istoria tarii, viziteaza si Muzeul National al Elvetiei.

In schimb, Geneva ar putea fi considerata una dintre capitalele lumii. Aici se negociaza tratate, probleme grave cu care se confrunta societatea contemporana, conflicte intre state, pentru ca, inainte de toate, tara reprezinta garantia neutralitatii. Iar amestecul de civilizatii este prezent la tot pasul: doar unul din trei locuitori este cetatean elvetian.

Aici te poti bucura de o excursie in natura, hoinarind pe malul Lacului Geneva sau tragand la vasle intr-o plimbare cu barca. Nu rata nici un drum cu funicularul pe Muntele Saleve.

Cu forte proaspete, avanta-te intr-un periplu printre monumentele si muzeele Genevei. Viziteaza Catedrala Sf. Petru din centrul orasului, Muzeul de Arta si Istorie, Muzeul Ceasului, Muzeul Voltaire. Iar daca iti plac curiozitatile, nu uita nici de Muzeul Instrumentelor Muzicale Vechi.

Din Lucerna, vezi Elvetia pe care o stii din filme, cu peisaje alpine decupate din carti postale si satuce idilice de munte, a caror liniste e intrerupta din cand in cand de iodlerele vesele sau de talangile turmelor care merg la pasune.

Orasul vechi isi pastreaza aspectul medieval, cu turnuri de bresle si locuinte datand din secolul al XV-lea. Dar poti sa te intorci si mai mult in stravechime, in timp ce explorezi Gletschergarten (Gradina de Ghiata), cu relictele sale de acum 20 de milioane de ani.

Pe romantici insa ii astepta castelele medievale, cu ziduri groase, creneluri si foisoare, colectii de arme si heraldica. In apropiere de Montreux, se afla Castelul Chillon, construit in secolul al XI-lea, de unde ai o perspectiva minunata asupra Lacului Geneva. Iar in zona Lacului Thun, poti vizita intr-o singura zi, doua batrane fortarete: Schloss Thun si Schloss Oberhofen, ridicate in secolele al XII-lea, respectiv al XIII-lea, si pe mai tanarul Schloss Hunegg (sec.al XIX-lea).

Daca esti impatimit de schi sau drumetii montane, trebuie sa-ti indrepti pasii spre regiunile Jungfrau sau Franches Montagnes ori spre statiunea Zermatt, unde kilometri intregi de partii si trasee marcate te asteapta. Panoramele incantatoare care ti se dezvaluie merita efortul tau de a ajunge pana in inima muntilor.

Din muntii inzapeziti ar fi poate util sa gusti putin din atmosfera Mediteranei, chiar daca te afli in Elvetia. La Ascona, pe malul Lacului Maggiore, vei intalni un orasel care respira prin arta, o dovada fiind si multele galerii si magazine cu artizanaturi raspandite peste tot.

Chiar daca scriitorul Harry Lime spunea ca 500 de ani de democratie si pace nu au produs decat ciocolata si ceasuri cu cuc, tot ce intalnesti in drumul tau, iti va demonstra ca Elvetia nu s-a rezumat la atat. Iar un sejur in "tara ciocolatei" nu poate fi decat delicios.

Niciun comentariu: