Scotia tara lui Sir Walter Scott.

Edinburgh, capitala Scoţiei, a fost construită pe o colină vulcanică, celebra Arthur’s Seat (Locul lui Arthur). Devenit reşedinţă regală la sfârşitul secolului al XI-lea, oraşul va fi, sub regii Stuart, sediu al guvernului şi capitală a Scoţiei. Începând din secolul al XVII-lea, oraşul îşi pierde din marea sa importanţă. Castelul Edinburgh – simbol al oraşului – este unul din cele mai frumoase castele scoţiene, amintit de trecutul glorios al aşezării. Fundaţia sa datează din 850 î.Hr., iar cele mai vechi vestigii sunt din 1130. Între secolele XI-XIV, castelul a fost simbolul regalităţii scoţiene, astăzi însă este adăpost pentru Divizia Scoţiană a Armatei Marii Britanii. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, în apropierea castelului s-a ridicat un nou oraş, în stil georgian. New Town (oraşul nou) se întinde spre nord, fiind limitat de linia de cale ferată şi de Princes St. Gardens, în aceste grădini aflându-se monumentul gotic al, celebrului scriitor Sir Walter Scott. Ordinea georgiană şi eleganţa sunt reflectate în New Town de frumoasele pieţe publice, circuri sau terase. „The National Gallery of Scotland” deţine o impresionantă colecţie de artă europeană. Oraşul este foarte animat, în fiecare an, în luna august, desfăşurându-se aici Festivalul Internaţional de Jazz şi de cinema – Military Tattoo.
Glasgow, un centru industrial de primă importanţă, este şi oraşul cel mai populat. Sfântul Mungo – patronul spiritual al Scoţiei – a construit o biserică de lemn, chiar în actualul perimetru al oraşului. Cea mai veche catedrală din Glasgow (din secolul al XIII-lea), a fost construită pe locul vechii biserici de lemn. În 1451 a fost fondată Universitatea din Glasgow, una dintre cele mai vechi din Europa. În secolul al XVII-lea oraşul va deveni centrul cauzei protestante din Insulele Britanice şi în secolul următor se va îmbogăţi pe seama comerţului cu textile, zahăr şi tutun. Funcţia portuară îl va obliga mereu să evolueze, în ultimii ani oraşul suferind numeroese reamenajări. În anul 1990, Glasgow a primit titlul de Oraşul European al Culturii, datorită concertelor, muzeelor şi monumentelor sale.
Atracţii turistice
Highlands se numară printre cele mai frumoase locuri din lume. Castele vechi, ruine romantice, lacuri de munte si munţi golaşi si impresionanţi.
Kilchurn - castel din munţii Scoţiei situat pe marginea Loch Awe (Loch=lac).
Lacurile sunt numeroase dar printre cele mai frumoase se numara Loch Lomond (exista si un cantec numit dupa acest lac "Bonny banks of Loch Lomond), Loch Ness (resedinta celebrului monstru), Loch Fyne, Loch Linnhe.
Poate cel mai impresionant loc din Highlands este Glencoe. Scena masacrului din Glencoe (in care clanul Campbell a macelarit efectiv clanul MacDonald), cele trei surori din Glencoe (The Three Sisters of Glencoe) sunt trei piscuri ce privesc spre Loch Leven. Acest lac are in mijloc o insulita unde au fost ingropati membrii clanului MacDonald.
O atracţie turistică este şi Highland Games, care era o competiţie între clanurile scoţiene. Astăzi este de fapt o competiţie atletică. Printre probe există şi aceea originală numită "Toss Caber", in care trebuie aruncat un trunchi de copac greu de 5 metri lungime.
North Berwick
Extrema estică a Scotiei, plaja din North Berwick are o locaţie unică fiind cea mai aproape de Bass Rock. Bass Rock este o stanca imensa cu o forma ciudata la cateva mile de tarm care in soare apare a fi alba. Motivul este ca stanca este o colonie de pasari. Cel mai apropiat punct de pe uscat de Bass Rock este castelul Tantallon.
Stirling, numita cheia spre Highlands este un oras legat strans de cele mai importante evenimente din istoria Scotiei. Eroul national, William Wallace are un monument ridicat in cinstea lui in Stirling. Batalia de la Bannockburn a avut loc tot in apropiere de Striling si reprezinta locul unde Scotienii si-au castigat independenta.
Scoţia este de asemenea celebră pentru muzica la cimpoi şi dansurile locale.

Niciun comentariu: