Importanta produselor organice in Romania


Cercetarile in domeniul sanatatii arata ca majoritatea bunurilor utilizate (alimentare, cosmetice, de intretinere casnica, textile) contin elemente sintetice nocive pentru organism: pesticide, chimicale, derivati din petrol etc. Acestea au fost inventate pentru a creste nivelul de confort, dar te-ai gandit vreodata ca balsamul de rufe, parfumul preferat sau rochia din material sintetic iti pot face mult rau?

Chimicalele absorbite de piele, aditivii din alimentele autointitulate „naturale” si poluarea din mediu se strang incet in corp deoarece nu pot fi procesate si eliminate usor. Asta ca sa nu mai vorbim de actiunea acestor materiale asupra mediului.

Vitamine, minerale, enzime, micronutrienti - le gasesti pe toate doar in produsele organice. Nu se folosesc pesticide sau ingrasaminte artificiale, tipul de recolta fiind schimbat de la an la an pentru a preveni pierderile de nutrienti si erodarea solului, se folosesesc culturi complementare astfel ca unele plante le protejeaza pe celelalte de paraziti, singurele ingrasaminte folosite fiind cele naturale. Hrana organica ofera: 21,1% mai mult fier, 27% mai multa vitamina C, 29,3% mai mult magneziu, 13, 6% mai mult fosfor.

„In contextul exploziei cererii de alimente organice in UE si a cresterii ofertei, trebuie sa garantam siguranta produselor pentru cumparatori“, a declarat europarlamentarul Marie-Helene Aubert, care a coordonat raportul asupra produselor organice. Raportul cere ca si alimentele importate din afara Uniunii sa fie certificate independent de o agentie a UE. De asemenea, alimentele oferite in alimentatia publica (restaurante, cantine, catering) ar trebui sa fie etichetate, astfel incat consumatorul sa stie daca sunt organice sau nu. Logoul organic va fi plasat si pe produse cum ar fi lana, suplimente alimentare sau uleiuri esentiale.

In cazul Romaniei s-a vorbit deseori despre posibilitatea ca agricultura ecologica sa devina un domeniu de nisa pentru producatori. Evolutia din ultimii ani a fost destul de spectaculoasa in acest domeniu: suprafetele cultivate cu culturi ecologice au crescut de la 17.438 de hectare in 2000 la 170.000 de hectare in 2006.

Interesul producatorilor romani pentru produsele biologice este de inteles, avand in vedere sprijinul primit de la Uniunea Europeana: incepand de anul acesta, producatorii din agricultura ecologica beneficiaza de prime compensatorii pe unitatea de suprafata si pe culturi, in vederea acoperirii pierderilor de venit pe perioada de conversie. De asemenea, se acorda sprijin comunitar, in vederea promovarii produselor ecologice, prin programe de cofinantare, cu o finantare de 50% din partea Comisiei Europene, 20% din partea organizatiilor profesionale si 30% de la bugetul de stat.

Niciun comentariu: