
Semnul organic indica consumatorului faptul ca produsul dat a fost fabricat folosind niste metode de productie speciale. Cu alte cuvinte, organic este mai mult un indice de proces decat de produs. Astfel, un mar ce a fost crescut folosind metodele acceptate de productia organica, poate fi asemanator cu un mar ce a fost crescut utilizand metoda clasica de crestere.
Un numar de tari si o multitudine de organizatii private de certificare au dat definitie agriculturii organice. In trecut diferentele dintre aceste definitii erau foarte mari, dar cerintele de consistenta a vanzatorilor internationali au dus la o uniformitate totala.Federatia Internationala de Promovare a Agriculturii Organice (IFOAM), o organizatie non-guvernamentala de promovare a agriculturii organice, a alcatuit un numar mare de îndrumari, care sunt folosite in totalitate in producerea si procesarea organica.
Recent, Comitetul de Inregistrare a Marcilor Alimentare a pus in discutie "Proiectul Indrumarului pentru Producerea, Procesarea, Etichetarea si Marketingul Produselor Ecologic Pure." Adoptarea definitiei unice pentru agricultura organica de catre Codexul Comisiei Alimentare a avut loc la intrunirea din Iunie, 1999. Conform definitiei propuse de Codex, “agricultura organica este un sistem de management de producere care promoveaza si amelioreaza sanatatea agro-ecosistemului, biodiversitatea, ciclurile biologice si activitatea biologica a solurilor. Ea accentueaza utilizarea mai aprofundata a practicilor de management fata de investitiile extra-fermiere, luand în consideratie ca conditiile regionale necesita sisteme adoptate local. Pentru indeplinirea oricarei functii specifice ale sistemului se folosesc, unde este posibil, metode agronomice, biologice si mecanice, fara utilizarea materialelor sintetice.” Agricultura organica este una din metodele de abordare a problemei agriculturii durabile si multe din tehnicile utilizate in cadrul ei (strangerea interna a recoltei, rotatia culturilor, dubla sapare, integrarea culturilor cerealiere cu cele animaliere) sunt practicate in diferite sisteme de agricultura. Specificul ce face ca agricultura organica sa fie unica consta in: (1) aproape toate investitiile sintetice sunt interzise, (2) rotatia culturilor ce “imbogateste solul” este mandatata. Regula de baza a producerii organice este ca investitiile naturale sunt acceptate, iar cele sintetice sunt interzise. Dar sunt exceptii in ambele cazuri. Un sir de investitii naturale, stabilite de diferite programe de certificare ca fiind daunatoare pentru sanatatea oamenilor sau mediul înconjurator sunt interzise (de ex. arsenic), cat si un set de investitii sintetice, care au fost stabilite ca fiind esentiale si consistente cu filozofia fermieritului organic, sunt permise (de ex. feromonele insectice). Toate programele de certificare stabilesc o lista de investitii sintetice permise si naturale interzise, aceasta lista fiind negociata permanent cu Codex-ul. Multe programe de certificare cer masuri adaugatoare de protectie a mediului inconjurator. În pofida faptului ca multi fermieri din tarile in curs de dezvoltare nu folosesc investitii sintetice, ei nu sunt clasificati ca producatori organici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu