
Avand in vedere faptul ca statistica de comert exterior a SUA nu diferentiaza produsele alimentare organice de cele conventionale, estimarile privind exportul si importul au fost facute pe baza productiei interne si a consumului.
In anul 2002 s-a estimat un export de produse alimentare organice de aproximativ 200 mil. USD, din care cca. 65% au fost livrate in Canada. In anul 2005, exporturile au crescut cu aproximativ 29% fata de anul 2000, ajungand la 250-260 mil. USD. Alte destinatii ale exporturilor SUA au fost Japonia, tarile din Uniunea Europeana, Taiwan, Korea, Australia si Noua Zeelanda.
Cele mai vadute produse la export au fost semintele de soia, ingredientele pentru produsele procesate, sucurile de fructe, legumele congelate si fructele uscate.
Analizele arata ca principalul motiv pentru care exporturile de produse alimentare organice sunt atat de reduse este faptul ca producatorii autohtoni fac tot mai greu fata cererii interne. De asemenea, criteriile diferite de certificare a productiei organice pentru diversele categorii de produse alimentare este o bariera in calea exporturilor SUA.
La nivelul anului 2002, valoarea produselor alimentare organice importate in SUA a fost estimata la 1,3-1,5 miliarde USD. Aceasta valoare a crescut cu o medie anuala de cca. 11%, ajungand in anul 2005 la 1,9-2,1 miliarde USD.Actualmente se lucreaza la o procedura care sa diferentieze in cadrul statisticilor de comert exterior, produsele alimentare organice de cele conventionale, procedura bazata pe certificarea de catre USDA si declararea la autoritatea vamala a acestei certificari.
Principala sursa a importurilor de ingrediente organice si produse proaspete o reprezinta tarile din America Latina. Acestea beneficiaza de o forta de munca ieftina si destul de numeroasa care poate sustine productia agricola organica.
O alta sursa importanta a importurilor SUA este reprezentata de tarile din Asia de Sud-Est, in special China, India si Thailanda.
Tarile UE reprezinta o alta sursa a importurilor SUA, in special pentru produsele alimentare organice procesate si pentru faptul ca in aceste tari productia organica este foarte bine reglementata.
Cele mai multe importuri se inregistreaza pe perioada iernii din emisfera nordica, acestea provenind din America de Sud si constand in fructe si legume proaspete si ingrediente pentru produsele procesate.
Se estimeaza ca, datorita cresterii constante a cererii interne, raportul dintre exportul si importul de produse alimentare organice este de 8 la 1, acest raport putand creste pana la 10 la 1 in urmatorii 3-4 ani.
In ultimii ani s-au desfasurat negocieri privind semnarea unor acorduri bilaterale in ceea ce priveste standardele comune aplicabile in sectorul productie alimentare organice. Pana in prezent, numai Japonia a semnat un astfel de acord cu SUA, avand la baza certificarea productiei organice conform standardelor USDA. De asemenea, SUA au recunoscut autoritatea guvernelor din Canada (British Columbia si Quebec), Noua Zeelanda, Danemarca si Marea Britanie privind acreditarea produselor alimentare organice dupa standardele USDA, dar nu au semnat un acord bilateral cu acestea. Producatorii din tarile amintite pot exporta in SUA produse alimentare etichetate cu eticheta: USDA ORGANIC.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu