
Orice metoda de conservare schimba concentratia substantelor nutritive. Cu cat conservarea s-a facut de mai putin timp, cu atat legumele sunt mai bune pentru consum.
Multe gospodine, din lipsa de timp, prefera sa cumpere legume congelate pentru ca se pot prepara mai rapid. Dar au ele aceleasi substante nutritive ca cele cumparate proaspete?
Orice metoda de conservare (asa cum este congelarea, refrigerarea) modifica procentul si concetratia substantelor nutritive in legume, afectandu-le in mod negativ. Procedeele de conservare prin frig afecteaza mai putin alimentele cu un continut scazut de apa : nuci, seminte, legume uscate. Cu cat este mai mare continutul de apa pentru legume, cu atat mai multe efecte adverse apar prin congelare. Odata cu congelarea, apa se dilata. Doua procese distructive apar imediat. In primul rand, peretele celular se rupe, se elimina substante autodestructive (lizozomi), iar la decongelare se pierd substante nutritive. In al doilea rand, procesele de oxidare apar imediat ducand la formarea de compusi chimici, unii dintre ei nocivi. Astfel, o parte dintre substantele nutritive continute in legume este afectata, ne explica dr. Ciprian Constantin, membru al Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu