
Problema:
Alimentele constituie un element important in mentinerea sanatatii creierului si in incetinirea procesului de imbatranire. Afla care sunt alimentele ce contribuie la protectia celulelor nervoase si vaselor de sange.
Rezolvarea:
Consumul de proteine
Consumul de proteine
Consumul de proteine este extrem de important pentru o buna functionare a scoartei cerebrale, tinand cont ca aminoacizii reprezinta suportul material al tuturor proceselor neuro-fiziologice si psihice.
Astfel, se stie de peste o jumatate de secol ca alfa-aminoacizii esentiali regasiti in oricare tip de proteina animala reprezinta materia prima pentru construirea sistemului cibernetic al creierului. De aminoacizi depind, in primul rand, calitatea si viteza de procesare a informatiei in celulele nervoase. Aminoacizii aranjati in structuri proteice specifice controleaza emiterea de semnale si mesaje electrice in timpul senzatiilor, comenzilor de miscare, dar si in timpul gandirii. Nutritionistii sustin ca antioxidantii din 2 linguri de pudra de cacao sunt de 2 ori mai puternici decat cei care se gasesc in vinul rosu, de 2-3 ori mai eficienti decat cei din ceaiul verde si de 4-5 ori mai puternici decat cei din ceaiul negru. Substantele antioxidante din pudra de cacao protejeaza celulele creierului impotriva stresului oxidativ, care poate cauza Alzheimer sau alte afectiuni.
Regimul proteic ideal
Pentru ca scoarta cerebrala sa nu duca lipsa de aminoacizi si sa aiba o permanenta rezerva proteica, este necesar sa consumam carne. Regimul optim este de 300-350 grame pe zi, 6 zile din 7, cu pauze de post de 5 zile.Este recomandata carnea de peste, nepreparata termic, cum ar fi pestele afumat, dar si preparatele culinare japoneze din peste crud. Insa afumaturile, de exemplu, nu pot fi consumate zilnic pentru ca devin periculoase prin excesul de sare si factorii mutageni.
Consumul de fructe
Fructele nu sunt alimente favorite pentru inteligenta numai prin continutul in vitamine si saruri. Consumul lor creste calitatea proceselor psihice superioare datorita faptului ca suntem, genetic, o specie dependenta de un regim fructivor. Omul are o nevoie instinctiva de a percepe senzatiile de gust si miros al fructelor tropicale, pentru ca sistemul nervos este genetic programat sa functioneze la parametri optimi atunci cand primeste stimuli care in trecutul sau istoric ii ofereau o alimentatie bogata. Astfel, s-a dovedit ca aromele si gusturile specifice de banana, ananas, nuca de cocos, dar si citrice favorizeaza dezvoltarea zonelor nervoase implicate in ratiuni complexe. Recomandari:
-ananasul - intrucat are proprietatea de a intari memoria, se poate bea in perioadele in care trebuie sa se memoreze o cantitate mare de cunostinte, cate un pahar de suc de ananas pe zi.-o banana pe zi (este bine sa fie cat mai coapta) reface rapid energia consumata prin efort intelectual. Ea reda calmul si increderea inainte de examen.
-morcovii sporesc, de asemenea, capacitatea de memorare. Deci elevii si studentii, inainte de a incepe memorarea cursurilor, sunt sfatuiti sa manance o salata de morcovi cruzi cu lamaie si putin ulei. Cu efecte asemanatoare poate fi folosita salata de varza cruda, iar pentru perioadele de concentrare indelungata - nucile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu