Maree

Prin maree (flux şi reflux) se înţelege o oscilaţie periodică a nivelului mării sau oceanului, în raport cu o poziţie medie, datorită forţei de atracţie combinate a Lunii şi Soarelui. Perioada de oscilaţie are o durată aproximativă de 12h25min., astfel că în decurs de 24h50min. (durata unei zile lunare) se vor produce următoarele faze într-un punct al oceanului sau mării:
a) flux, adică o creştere treptată a nivelului mării şi acoperirea cu apă a unei fâşii din uscat; acesta se termină cu o maree înaltă — în timpul căreia nivelul mării a atins o înălţime maximă şi rămâne pentru un scurt timp imobil;
b) reflux, adică o scădere treptată a nivelului mării şi retragerea apelor de pe fâşia de uscat acoperită anterior; se termină cu o maree joasă — când nivelul mării ocupă o poziţie coborâtă, menţinându-se constant un interval scurt de timp.

Ciclul se repetă astfel în mod invariabil. Referindu-ne la întreg globul, mareea este materializată de un val care se propagă pe suprafaţa oceanelor, odată cu rotirea Pământului în jurul axei sale; în largul oceanului amplitudinea mareei nu trece de 80 cm, în timp ce în apropierea coastelor şi în golfurile lungi, înguste şi puţin adânci, ajunge chiar până la 16 m (Golful Fundy — America de Nord).

Perioadele mareelor:

  • Semidiurne (12h30min. în zona ecuatorială)
  • Diurne (24h50min. în zona tropicală)
  • Semilunare sau de sizigii (14,7 zile)
  • Lunare sau de perigeu şi apogeu (27,5 zile)

În funcţie de poziţia reciprocă a Lunii, Soarelui şi Pămîntului, deosebim:

  • a) maree la sizigii sau maree vii — cu amplitudini mai mari decât mareele normale şi
  • b) maree la cvadratură sau maree moarte — cu amplitudini mai mici.

În portul Constanţa, mareea este de tip semidiurn neregulat, cu o amplitudine maximă de 20 cm.

Niciun comentariu: