Cercetarile arheologice au scos la iveala faptul ca in anul 1750i.h. un cutremur a devastat constructiile din Knosos, Phaistos si Malia astfel ca dupa 50 de ani un alt palat mai mare si mai luxos a fost inaltat in locul celui vechi. Palatul din Minos era inaltat pe mai multe nivele care comunicau prin trepte, sala tronului celui mai vechi dintre marile regate ale Europei cu un tron gratios, cu spatar inalt sculptat in piatra, flancat de fresce reprezentand grifoni. Palatul era prevazut cu un sistem sanitar lucru rar intalnit in acea vreme.
Camerele erau legate intre ele prin coridoare care formau un adevarat labirint, erau grupate in jurul unei curti centrale si erau echipate cu sisteme de ventilatie, de luminare si de scurgere a apei. Peretii interiori erau decorati cu fresce in culori vesele, podeaua era acoperita cu pardoseala iar stalpii de lemn erau sustinuti de baze de piatra. Frescele de pe peretii palatului infatiseaza multimea intr-o zi de sarbatoare, scene de lupte cu tauri sau frumoase si elegante femei minoice sugerand faptul ca femeile aveau o pozitie importanta la aceaa vreme.
In spatele palatului erau amenajate locuintele demnitarilor, ale muritorilor de rand, bucatarii, sali de mese, bai, depozite, ateliere astfel ca in perioada lui de glorie, acest adevarat complex urban a adapostit in jur de 100.000 de oameni. Constructia palatului a durat mai mult de trei secole.
Cele mai multe din obiectele de mare valoare apartinand perioadei minoiniene, ceramica realizata in stil Kamares, vase de piatra si bijuterii din aur sunt adapostite astazi in Muzeul Arheologic din Heraklion. Tot aici se poate vedea importantul text minoian, scris in hieroglife cretane, cunoscut drept Discul din Phaistos.
Palatul de la Knossos are o structura de labirint, cuvant derivat din “labrys” care inseamna “banda dubla”. Acest simbol, intalnit des in decoratiuni era simbolul palatului de la Knossos.
Legenda spune ca Minotaurul, jumatate om si jumtate taur fusese inchis in inima palatului astfel incat nu a mai putut iesi din labirint.Trecand peste legenda, chiar si in zilele noastre, labirintul de pasaje intrerupte des de ruine, par sa se miste si sa-si schimbe pozitia chiar si atunci cand mergi prin ele astfel incat este foarte usor sa te ratacesti de grup, motiv pentru care este bine sa aveti in preajma un ghid.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu