Grecia - Acropole - Erehtion

Al doilea monument important de pe culmea Acropolei, Erechtionul a fost inaltat intre anii 430i.h.-410 i.h. pe ruinele vechilui templu inchinat stramosului mitic ionian Erehteu, de la care si numele templului. Constructia templului a fost initiata tot de Pericle ca si in cazul celorlalte splendide monumente ale acropolei avandu-l ca arhitect pe Callicrates si ca decorator pe Fidias.

Erehtionul, templu inchinat zeitei Atena si zeului Poseidon, este un edificiu construit in stil ionic, cu coloane inalte iar la interior cu mai multe niveluri conectate prin scari si sisteme de alimentare si ventilatie. Diferenta de nivel dintre altar si sistemul de alimentare era de 3m.

Legenda spune ca intr-o zi in Atena un maslin si-a facut pararitia intr-un loc in timp ce in alt loc a tasnit un izvor. Regele a trimis astfel sa fie consultat Apollo in Oracolul de la Delfi iar acesta i-a spus ca maslinul o simbolizeaza pe Atena, fiica lui Zeus iar izvorul pe Poseidon, zeul marii.
Dupa acest raspuns regele a convocat adunarea cetatenilor, atat barbati cat si femei si i-a pus sa aleaga intre Atena si Poseidon. Femeile au votat pentru Atena iar barbatii pentru Poseidon. Fiind o femeie in plus Atena a fost aleasa ca protectoare a orasului. Pentru a linisti mania lui Poseidon atenienii au impus de atunci trei pedepse pentru femei: sa nu mai aiba drept de vot, copii sa nu le mai poarte numele si sa nu se mai numeasca atenieni. In afara de asta au construit templul care poarta astazi numele de Erechteionul si l-au inchinat ambelor zeitati.
Nota definitorie a acestui templu o constituie loja sau balconul cariatidelor aflat pe lateralul templului. Copii fidele ale cariatidelor se afla astazi in Muzeul Acropolei ca si nenumarate obiecte: vase, statui si frize descoperite in timpul sapaturilor arheologice de-a lungul timpului. O parte din friza ornamentata cu basoreliefuri se afla si ea in Muzeul Britanic.
Izvoare documentare atesta existenta in Erehtion, in sanctuarul lui Poseidon, lacasul sarpelui sacru caruia i se dadea o turta in fiecare zi cu luna plina. Desi acest templu nu s-a conservat la fel de bine ca alte monumente din Acropole, Erehtionul impresioneaza si deschide minunate perspective asupra lumii antice fiind vizitat de milioane de turisti.

Niciun comentariu: