Beneficiile oferite de fibrele alimentare


Problema:

Alimentele pe care le consumam contin diverse substante nutritive, fiecare indeplinind o anumita functie in organism. Unele construiesc si repara tesuturi, altele furnizeaza energie sau elimina toxinele care, daca nu ar fi eliminate, ar fi un pericol pentru organism. Deci, e important sa consumam o varietate de alimente care, impreuna, sa contina cantitatea potrivita din fiecare substanta nutritiva. In alimentatia omului modern, mai ales a locuitorilor marilor orase, structura alimentara a cunoscut modificari importante, predominand alimentele de origine animala, produsele rafinate sau conservate, bogate in grasimi si hidrati de carbon, dar carora le lipsesc aproape in totalitate fibra alimentara, cauzand astfel o crestere a incidente aterosclerozei, diabetului, bolilor alergice, bolilor oncologice, obezitate, etc.

Rezolvarea:
Fibrele alimentare sunt deosebit de benefice pentru sanatate. Iata cum puteti sa le includeti in dieta dumneavoastra.Fibrele alimentare se gasesc in special in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase si sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a preveni si trata constipatia. Dar fibrele pot oferi si alte beneficii; ele reduc riscul diabetului si bolilor de inima.

O dieta bogata in fibre poate reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 si contribuie la oprirea pierderii in greutate. Alimentele bogate in fibre necesita de regula mai multa mestecare, lasand astfel organismul sa ajunga la senzatia de satietate si evitand consumul in exces. De asemenea, dieta bogata in fibre ne da senzatia ca masa e mai bogata si dureaza mai mult. In plus, ea tinde sa contina mai putine calorii la aceeasi cantitate de mancare.

Dovezile privind efectele fibrelor alimentare asupra cancerului colorectal sunt mixte: unele studii arata ca acestea reduc riscul, altele sustin ca nu il influenteaza, iar altele indica un risc mai mare de aparitie a bolii in cauza. Daca doriti sa preveniti cancerul colorectal, adoptati un regim de prevenire a cancerului de colon. Efectuarea de teste regulate de depistare si indepartarea polipilor colonici pot preveni cancerul de colon.

Avantajele consumului de fibre alimentare:

-ajuta la mentinerea constanta a greutatii

-reducerea aportului energetic cu 5-10%

-diminuarea nivelului de colesterol din singe cu 10-15%

-pastrarea glicemiei (nivelul zaharului din singe) la un nivel constant dupa luarea mesei

-au rol important in prevenirea aparitiei cancerului de colon si a sindromului de colon iritabil-o asimilare mai buna de catre organism a calciului si a fosforului

-reducerea riscurilor de a face ulcer peptic si duodenal

-asigurarea protectiei arterelor si prevenirea bolile coronariene.

Niciun comentariu: