Dupa moartea lui Gaudi, in 1926, constructia a incetinit drastic din cauza lipsei de bani si a razboiului civil. Ritmul constructiei a accelerat din nou la jumatatea anilor ’50, iar acum doua fatade si opt turnuri au fost terminate. Naosul principal a fost acoperit in anul 2000.
Constructia curenta se concentreaza in principal pe naosul si pe fatada sudica, cunoscuta drept Fatada Gloriei. Aceasta va ilustra viata si moartea.
Prima fatada, spre est, este cunoscuta ca Fatada Nasterii Domnului. A fost terminata de insusi Gaudi si este decorata in stil baroc, cu motive de animale si plante.
Au fost construite opt turnuri din cele 18 planuite initial, care se ridica la peste 100 de metri. Turnurile ii reprezinta pe cei doisprezece apostoli, si fiecare poarta numele si statuia apostolului respectiv. Gaudi a intentionat sa adauge un turn de 180 de metri inaltime chiar in centru, acoperit cu o cruce uriasa reprezentandu-l pe Iisus. Acesta va fi inconjurat de patru turnuri mai scurte, ilustrand cei patru evanghelisti, acoperite cu simbolurile animalelor aferente. Un alt turn si mai mic o va reprezenta pe Fecioara Maria. Inaltimea celui mai inalt turn va fi cu un metru mai mica decat cea a dealului alaturat, Montjuic, deoarece Gaudi credea ca opera sa nu ar trebui sa o intreaca pe cea a lui Dumnezeu.
Varfurile ascutite ale turnurilor sunt decorate cu mozaicuri colorate, iar unele poarta cuvintele ‘Excelsis’ si ‘Hosanna’.
Fatadele
Bazilica are trei fatade, pline si ele de simbolism precis. Fatada Patimilor spre vest, Fatada Nasterii Domnului spre est si Fatada Gloriei spre sud. Fiecare are cate trei porti, reprezentand Credinta, Speranta si Iubirea.
Fatada Patimilor se afla in partea vestica, dedicata suferintei si mortii lui Hristos, si este aproape terminate. Este decorata cu sculpturi unghiulare memorabile, realizate de Josep Maria Subirach (incepute in 1952). Nu toata lumea este fan: criticul de arta Robert Hughes a declarat ca este ‘cea mai flagranta masa de clisee moderniste pe jumatate digerate, aruncate pe o cladire notabila in memoria curenta’. Usile sale uriase, care servesc ca intrare principala, sunt gravate cu versete din Biblie in diferite limbi, inclusiv catalana ; cuvantul ’Iisus’ si altele mai importante sunt pictate pentru a iesi in evidenta. Fatada Nasterii Domnului din partea estica, dedicata nasterii lui Hristos, a fost terminata inainte ca munca sa fie intrerupta in 1935 si poarta influenta puternica a lui Gaudi. Nasterea Domnului este prezentata in centru, cu Adorarea Magilor in stanga si cu Adorarea Pastorilor in dreapta. Deasupra este Buna Vestire si Incoronarea Fecioarei Maria. Mult deasupra Fatadei Nasterii Domnului este un varf de clopotnita cu un chiparos, simbolizand pomul vietii. La baza pomului se afla un pelican si ingeri tinand pocale, simbolurile Euharistiei. In varful pomului se afla o cruce rosie Tau cu un X ce reprezinta numele lui Hristos si un porumbel reprezentand Sfantul Duh.
In interiorul Sagrada Familia, vor fi dedicate zone unor concepte religioase precum sfinti, virtuti si pacate, dar si unor concepte seculare precum regiunilor Spaniei.
Puteti lua liftul pana in varful Fatadei Nasterii Domnului si al Fatadei Patimilor, sau puteti urca 400 de trepte. Odata ce ajungeti in varf, puteti sa mai urcati pe langa pereti si in alte turnuri pentru a va bucura de panorame partiale ale Barcelonei printr-un amestec de ornamente din piatra, decoratiuni din ceramica, contraforturi sculptate si o varietate de sculpturi.
- Constructia Sagradei Familia a inceput in 1882 si este inca in desfasurare. Se asteapta sa fie terminata in 2041. A fost conceputa initial de publicistul catalan Josep Bocabella ca simbol al ideilor revolutionare care se raspandeau tot mai repede in orasul Barcelona. Munca a inceput prin subscriptie publica cu designul arhitectului Francesc de Paula Villar – un stil traditional neo-gotic. Cand cei doi nu s-au putut intelege, Antonio Gaudi a preluat conducerea constructiei.
- Arhitectul Art Nouveau Antonio Gaudi a dedicat peste 40 de ani de viata acestei constructii. Si-a petrecut ultimii 15 ani din viata lucrand continuu, exclusiv la acest proiect.
- Bazilica romano-catolica va contine 18 turnuri inalte, cel mai inalt atingand 170 de metri. Este proiectata sa aiba 60 de metri latime si 95 de metri lungime.
- Intrarea este de 8 €, in timp ce grupuri de 20 persoane sau mai mult, pensionari, studenti si cei sub 18 ani au reducere la 5 €. ‘Prietenii Bisericii’, copiii sub 12 ani si persoanele cu dizabilitati (impreuna cu un insotitor) au de asemenea accesul gratuit.Cu toate acestea, serviciile sunt platite separat, iar toate grupurile trebuie sa rezerve in avans. Serviciile includ taxa de lift, ghiduri audio si garderoba. Sunt disponibile scaune cu rotile pentru vizitatorii cu dizabilitati. Vizitatorii nu au voie sa urce scarile din turnuri, trebuie sa ia liftul.
- La Sagrada Familia face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
- Arhitectul sef al catedralei, Antonio Gaudi, a murit tragic intr-un accident de tramvai. Moartea sa a indoliat intregul oras, iar acum el se afla ingropat in cripa din Sagrada Familia.
- Desi catedrala nu a fost deteriorata in timpul Razboiului Civil spaniol, in 1936, anarhistii catalani au distrus numeroase modele si planuri pentru a scapa orasul de icoanele religioase conservatoare.
- Constructia este inca in desfasurare sub ghidarea lui Jordi Bonet i Armengol. Inca din 1980, au fost folosite computere pentru procesul de infrumusetare si de constructie. Acest lucru a imbunatatit drastic viteza procesului de constructie.
- In design-ul original al lui Gaudi era inclus un turn de 180 de metri inaltime, in varful caruia se afla un miel ce il reprezenta pe Iisus.
- Cele patru turnuri ale evanghelistilor vor fi acoperite cu simboluri ale animalelor atribuite lor. Al cincilea turn o va reprezenta pe Fecioara Maria. Varfurile turnurilor vor purta mozaicuri colorate, iar unele vor fi inscriptionate cu cuvintele ‘Excelsis’ si ‘Hosanna’. Cele trei fatade ale bazilicii – Fatada Patimilor, Fatada Nasterii Domnului si Fatada Gloriei – au fiecare cate o intrare reprezentand credinta, speranta si iubirea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu