Muzeul Luvru este Muzeul National si de arta din Franta, fiind gazduit de un mare palat din Paris, care a fost construit pe malul drept al raului Sena. Acest palat a fost fost construit
de Filip Augustus al XII-lea.
In 1546 Francisc I, care a fost un mare colectionar de arta, a luat decizia sa puna bazele acestui muzeu si astfel a aparut muzeul Luvru. Sub Francisc I, doar o mica parte din ceea ce inseamna Luvru acum a fost finalizat, cu ajutorul arhitectului Pierre Lescot. Muzeul initial din acea perioada reprezinta astazi de sud-vest a muzeului. In secolul al XVII-lea, au fost executate mai multe de extindere a muzeului. In acea perioada cardinalul de Richelieu, primul ministru al lui Ludovic al XIII-lea, a achizitionat multe opere de arta importante pentru rege. Ludovic al XIV-lea si primul ministru al sau cardinalulul Mazarin, achizitionate colectii de arta mai speciale, inclusiv cea a lui Charles I al Angliei. Un comitet format din arhitecti Claude Perrault si Louis Le Vau si decorator si pictorul Charles Le Brun realizeaza ca o parte din Luvru, care este cunoscut sub numele de Colonnade. Luvru a incetat sa mai fie o resedinta regala atunci când Ludovic al XIV lea si-a mutat regala la Versailles in 1682. Ideea de a utiliza Luvru ca pe un muzeu public are originea in secolul al 18-lea. Comte d'Angiviller a ajutat pentru costruirea mai multi specialisti cu scopul de a construi un mare muzeu national. In 1793, guvernul revolutionar a deschis pentru public Muzeul Centrale des Arts in Galeria Grande. In secolul al nouasprezecelea doua aripi mari ale muzeului au fost finalizate, iar Napoleon al III lea a fost cel care s-a ocupat de deschiderea acestora.
Complexului de cladiri Luvru a suferit o remodelare majora in anii 1980 si 1990, in scopul de a face mult mai accesibil vechiul muzeu si adaptarea lui pentru un numar mare de vizitatori. In acest scop, un vast complex subteran de birouri, magazine, spatii de expunere, zone de depozitare, precum si zone de parcare, precum si un auditorium si o cantina au fost construite sub curtile centrale ale muzeului Luvru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu