Al treilea oras ca marime din Spania, dupa Madrid si Barcelona, Valencia este bogata in resurse agricole (portocale si gradini de legume), naturale si maritime. Raurile Júcar, Túria si Albufera si cei 100 de km de coasta ne ajuta sa ne facem o idee despre posibilitatile variate ale acestui imens teritoriu. Ceramica este sectorul industrial cel mai important.
Centrul orasului este marcat de doua mari bulevarde: la Gran Vía Marqués del Túria si Gran Via Ramón y Cajal, in timp ce cartierul nou al orasului a fost construit de cealalta parte a zidului construit in sec. XIX. Axa principala este strada Blasco Ibáñez, care ajunge pana la mare, trecand pe langa Gradina Regala. In Gradina Turia, este situat impresionantul Palat al Muzicii. Iar pe strada Frantei sunt situate numeroase edificii moderne precum: La Ville de las Arts et des Sciencias : el Oceanografico, el Musé des Sciences Principe Felipe si el Hemisferico.
Catedrala din Valencia este un edificiu in stil gotic, desi unele parti au fost adaugate in epocile ulteroioare. Cele trei portaluri sunt in stil romanic, gotic si, respectiv, baroc. Capela principala, Capilla Mayor, este in stilul baroc, in timp ce alte doua capele laterale au fost construite in stilul neoclasic. Turnul cu clopot, de forma octogonala, numit Micalet sau Miguelete, este simbolul orasului. Din varful sau, puteti admira o splendida panorama a orasului. Victor Hugo a numarat 300 de turnuri cu clopot in Valencia…a controla daca a avut sau nu dreptate ar fi o adevarata provocare pentru un turist plin de rabdare si fara stres.
In apropierea Catedralei, se afla Basílica de la Virgen de los Desamparados, o biserica consacrata patroanei orasului si Almudín, un granar medieval, folosit astazi drept muzeu. In biserica situata in imediata vecinatate, Iglesia de San Esteban, se spune ca s-ar fi maritat fiicele legendarului El Cid. De mare interes sunt si Palacio de Almirantes de Aragón, biserica San Juan del Hospital si manastirea Santo Domingo. In Plaza de Manises este situat Palacio de la Generalidad, un palat din sec. al XVI-lea care adaposteste astazi sediul guvernului provinciei.
„Valencia es la tierra de las flores..”, „Valencia este taramul florilor”, se spune intr-un vechi cantec popular, iar parcurile si gradinile o demontreaza intr-un mod impresionant. Gradinile de la Alameda si Montforte sunt parcuri romantice de sec. XVIII. Veti gasi aici si ruinele unui vechi palat regal. Gradina Botanica va asteapta sa-i treceti pragul, cu o varietate de plante exotice.
Clima in Valencia este placuta, agreabila. Pe plaje - Malvarrosa si Cabañal - puteti petrece o vacanta minunata, avand la dispozitie restaurante de calitate unde puteti gusta paella recunoscute la nivel mondial.
Valencia este si orasul fiestelor. Una din fiestele cu traditie este „Las Fallas de San Jose”, organizata in luna martie. Atunci orasul devine o imensa scena pentru tone de bunadispozitie si excelente jocuri de artificii. In apropierea Valenciei, daca veti calatori in ultima saptamana din luna august, nu puteti rata festivalul „La Tomatina” din oraselul Bunol, care gazduieste renumita lupta cu rosii si atrage anual mii de turisti din intreaga lume numai pentru acest eveniment.
Iar daca doriti sa cunoasteti viata de noapte a orasului, ar trebui sa stiti ca „la movida” este numele pe care spaniolii il dau petrecerii neintrerupte de vineri seara pana duminica dimineata, fara pauze pentru somn. Canovas, El Carmen, Juan LLorens si Avenida de Aragón sunt zone pline de localuri de toate genurile. Daca preferati o discoteca, puteti gasi ce cautati in regiunile Viveros, Avenida Blasco Ibañez si Avenida Primado Reig, spre iesirea in directia Barcelona.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu