Incepand cu sec. al XII-lea, cand a fost construita Catedrala, Santiago a devenit un loc celebru de pelerinaj in lumea catolica, al doilea dupa Roma. Mii de pelerini, printre care si Sf. Francisc de Assisi, Papa Ioan Paul al II-lea si Shirley MacLaine, au urmat celebrul „El Camino de Santiago”, inclus recent pe lista UNESCO, drept mostenire de valoare universala a umanitatii. Acesta masoara aproximativ 900 de km (din Franta pana la Santiago) si dureaza circa 30 de zile (la o medie de 30 km parcursi pe zi). Pentru cine vrea sa primeasca certificatul oficial de pelerinaj („Compostela”), este necesara parcurgerea a cel putin 100 km pe jos (sau 200 km pe bicicleta). O retea de adaposturi si refugii ofera cazare gratuita, iar stampilele pe certificatul de pelerin atesta parcurgerea integrala a rutei de pelerinaj.
Catedrala, distrusa si reconstruita de mai multe ori, se remarca in special prin fatada baroca care este orientata spre Plaza do Obradorio, ce are in componenta un veritabil varf al artei romanice medievale, Portico de Gloria. Interiorul pastreaza forma originala in stil romanic, inspirand pelerinului venit din departari o atmosfera sobra, dar linistita. Printre odoarele sale cele mai importante, pastrata in Capilla del Relicario (Capela Relicvarului), se afla o cruce de aur, ce dateaza din 874, care contine o bucata din crucea pe care a fost rastignit Iisus.
Galicia este o provincie atlantica care are propria limba (galitiana si portugheza au aceeasi origine, iar portugheza este considerat un dialect galitian), propriile traditii, inclusiv in ceea ce priveste gastronomia. Cea mai renumita specialitate a zonei este “Pulpo a Feira”, dar si numeroase alte produse pe baza de peste si fructe de mare. Desertul traditional este „Tarta de Santiago”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu