Antonio Gaudi s-a nascut la Reus in 1852 si a absolvit Facultatea de Arhitectura in 1878. Inca de la inceput, proiectele sale erau diferite de cele ale tuturor contemporanilor sai. Ceea ce l-a facut special este fantezia sa fara limite, care i-a permis sa gaseasca intotdeauna solutii constructive indraznete. De aceea cladirile sale au forme fantastice, inspirate din regnul vegetal sau animal sau chiar din mitologie. Combinatia dintre un desen original si indraznet, o piatra in marime naturala si niste culori vii – iata semnatura lui Gaudi, iar pentru turist una dintre experientele vizuale care ii taie respiratia.
Pentru a va oferi o idee despre stilul sau, am facut o selectie a trei monumente arhitecturale.
Devenita aproape simbolul orasului Barcelona, biserica Sagrada Familia este cea mai cunoscuta si reprezentativa constructie - ansamblu de simboluri despre tainele credintei, o alegorie a religiei crestine, fatadele extraordinare reprezentand nasterea, moartea si invierea lui Hristos. Cele douasprezece turnuri ii evoca pe cei douasprezece apostoli, pe cei patru evanghelisti, pe Fecioara Maria si pe Hristos. Imensa sageata de 170 m inaltime il reprezinta pe Hristos. In interior este reprezentat Ierusalimul celest, unde un set de coloane, dedicate oraselor si continentelor crestine, ii reprezinta pe apostoli.
Casa Milla.
Imobilul a fost construit intre 1906 si 1910 pentru Roser Segimon de Milà, sotia lui Pere Milà, iar designul sau a fost foarte contestat in epoca. Denumirea sub care este cunoscut „La Pedrera” si care inseamna in catalana „cariera” avea o acceptie peiorativa, voind sa sublinieze aspectul organic al cladirii, adica absenta a ceea ce era considerat un veritabil proiect arhitectural. Se remarca faptul ca imobilul nu prezinta nicio linie dreapta, iar fatada este conceputa de o asemenea maniera incat nu se poate trasa o linie verticala intre acoperis si sol. Foarte putin apreciata de catre propritari si calificata drept „oribila”, Casa Milà este astazi unul dintre cele mai vizitate monumente din Barcelona.
Palatul Guell
Imobilul este una din cele mai reusite lucrari ale arhitectului si singura resedinta privata deschisa in prezent pentru public. Fatada intunecata contrasteaza dramatic cu interiorul somptuos, unde coloane Art Nouveau in forma de sulite incadreaza ferestrele, sprijinind plafonul din lemn bogat sculptat. Stilul specific arhitectului este insa cel mai evident pe acoperis, unde cosurile din ceramica multicolora atrag privirea prin aspectul lor vesel, amintind de operele ulterioare ale lui Gaudi, Parcul Guell si La Pedrera. De remarcat girueta in forma de liliac de pe cel mai inalt horn al acoperisului, simbol al lui Jaume I Cuceritorul, care a adus casa de Aragon la apogeu, in secolul al XIII-lea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu