Balena cu cocoasa

Balena cu cocoaşă este un animal de dimensiuni foarte mari, cu gabaritele unui autobuz şcolar. Lungimea medie a corpului unui adult variază între 13,5 m la masculi şi 14,5 m la femele (în perioada anilor 1949–1962, femelele capturate în apele antarctice şi australiene aveau dimensiuni reduse faţă de masculii din aceleaşi regiuni). Cele mai impunătoare balene cu cocoaşă ating lungimea de 17–18 m, dar sunt rar întâlnite. Greutatea medie alcătuieşte 30 t, iar cea maximă — 48 t. Dintre toate balenele brăzdate, cele cu cocoaşă dispun de cel mai gros strat de grăsime raportat la dimensiunile corpului, care e totuşi mai subţire decât la balena albastră. În afară de mărime, singura deosebire dintre masculi şi femele este forma zonei uro-genitale: femelele au o proeminenţă semisferică cu diametrul de aprox. 15 cm la capătul căilor genito-urinare.
Balena cu cocoaşă se deosebeşte de celelalte balene brăzdate prin forma şi coloritul corpului, forma înotătoarei dorsale, dimensiunile celor pectorale, „negii” de pe ambele buze şi de pe extremităţile înotătoarelor pectorale şi, în sfârşit, prin marginea neregulată a cozii. Corpul balenei este scurtat şi „îndesat”, lăţindu-se în partea din faţă şi subţiindu-se spre coadă. Capul este lat, cu buzele rotunjite în faţă; la unii indivizi el este de doar 3,2–3,5 ori mai scurt decât întregul corp. Buza inferioară, masivă, iese înainte cu 10–30 cm. Abdomenul e lăsat în jos. „Brazdele” longitudinale de pe gât şi abdomen sunt mari (de 2–3 ori mai late şi mai adânci decât la balena brăzdată comună), dar puţine la număr: de obicei între 14 şi 22. Jetul de apă este difuz, uneori luând forma literei „V”, şi atinge înălţimea de 3 m.

Înotătoarele pectorale (sau laterale) sunt foarte lungi (28,3–34,1 % din lungimea corpului), particularitate reflectată în denumirea genului — Megaptera. Marginile lor anterioare sunt îngroşate şi poartă 10 „negi”. Dimensiunile exagerate ale înotătoarelor pectorale sunt explicate de participarea lor în locomoţie şi în termoregulare. Înotătoarea dorsală este destul de scundă, atingând 30–35 cm în înălţime, în schimb este groasă şi musculoasă; se situează în jumătatea posterioară a corpului. Marginea ei anterioară coboară lin spre corp, uneori fiind umflată, iar cea posterioară este abruptă, de regulă în formă de seceră. Înotătoarea codală (sau, mai simplu, coada) este foarte mare, cu marginea posterioară neregulată şi zimţată situată orizontal, ca şi la toate balenele.

Coloritul baalenelor cu cocoaşă variază de la un individ la altul, ceea ce facilitează identificarea lor. Spatele şi părţile laterale sunt negre sau cenuşii-închise, uneori cu o nuanţă de cafeniu-închis, totdeauna mai închise la culoare decât la alte balene brăzdate. Culoarea gâtului şi a abdomenului variază de la neagră sau pestriţă (cu pete albe) până la albă. Înotătoarele pextorale sunt negre, bălţate sau albe deasupra şi albe dedesubt, dar se întâlnesc indivizi cu înotătoare în întregime albe sau în întregime negre. Culoarea părţii superioare a cozii coincide cu cea a spatelui, iar a părţii inferioare — cu cea a abdomenului. Albinoşii acestei specii sunt rar întâlniţi.

Pe partea superioară a capului, între marginea buzei şi nas trec 3–5 rânduri de concrescenţe de piele de formă brăzdată, asemănătoare negilor. Rândul din mijloc numără 5–8 concrescenţe, iar cele laterale — între 5 şi 15. Alte balene brăzdate au în acest loc o cocoaşă. Partea inferioară a capului găzduieşte 20–30 concrescenţe similare. Buza inferioară are o formă neregulată şi un diametru de până la 30 cm. Concrescenţele reprezintă nişte foliculi din care creşte câte un fir de păr.

Întrucât fiecare individ dispune de propriul său colorit, ei pot fi identificaţi după culoarea părţii inferioare a înotătoarei codale, care devine vizibilă în timpul scufundării după un salt deasupra apei. Dimensiunile şi aranjarea concrescenţelor de piele sunt şi ele individuale.

Coloana vertebrală a balenelor cu cocoaşă numără 7 vertebre cervicale, 14 pectorale, 10–11 lombare şi 21 codale (în total 52–53). Cariotipul este format din 44 [cromozom]]i (2n).

Fanioanele balenei cu cocoaşă sunt de culoare cenuşie-neagră cu franjuri cafenii, dure, uneori fanioanele anterioare pot fi mai deschise la culoare sau chiar albe. Pe fiecare jumătate a maxilarului superior sunt aranjate între 270 şi 400 fanioane cu lungimea maximă de 1 m (de obicei nu mai mult de 80 cm). Anual, se lungesc cu 8–11 cm. Pe cerul gurii se întind două brazde longitudinale de tipul celor de pe gât şi abdomen.

Niciun comentariu: