
S-a descoperit ca portocalele organice contin nivele mai ridicate de vitamina C si concentratii mai mici de nitrogen.
Multe echipe de cercetatori din Europa incearca sa dezvolte teste sigure si nu foarte costisitoare pentru a afla diferentele dintre mancarea organica si mancarea obisnuita. Pentru multe recolte, nivelul de reziduuri de pesticide este cea mai buna metoda de a afla aceste diferente, dar in cazul portocalelor aceasta abordare nu este cea mai potrivita. In regiunea mediteraneana unde sunt produse cele mai mute dintre portocale, greutatile provocate de daunatori sunt minime si pesticidele sunt pulverizate in foarte mica masura sau deloc. De aceea, prezenta sau absenta reziduurilor este un indicator nesigur daca portocalele organice sunt produse conform standardelor europene.
O echipa italiana a studiat daca nivelul si formele in care se gaseste nitrogenul in portocalele obisnuite si in cele organice poate fi folosit pentru a putea distinge daca fructele au fost crescute organic sau in mod obisnuit. S-au strans date detaliate referitoare la calitatea fructelor de pe doua culturi de portocale crescute dupa metodele obisnuite si dupa cele organice. Parametri calitatii mancarii au fost semnificativ diferiti.
Portocalele organice din amandoua varietatile contineau un nivel cu 12% mai mare de vitamina C. Fructele culese dintr-o varietate crescute in mod obisnuit contineau 30% mai mult nitrogen, In timp ce a doua varietate continea 12% mai mult nitrogen. Prezenta ridicata de vitamina C din portocalele organice este benefica din mai multe motive, pe cand un nivel mai redus de nitrogen ajuta la reducerea formarii de nitrosamine, care produc cancer.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu